Van Mechelen op emeritaat?

Het moment waar menig psychologiestudent al jaren reikhalzend naar zat uit te kijken, lijkt nu wel heel dichtbij te komen. Dan heb ik het over het nakend pensioen - of emeritaat in mooi academisch jargon - van prof. Van Mechelen. Op de ECTS fiches van statistiek deel 1 tot en met deel 3 vinden we vanaf academiejaar 2022-2023 voorlopig geen docent meer.

stat1 zonder prof

Er zal uiteraard wel een docent zijn komend academiejaar, maar we weten dus nog niet wie. Wellicht zal het opnieuw een professor uit de eenheid Kwantitatieve Psychologie en Individuele Verschillen zijn.

Prof. Van Mechelen staat al jarenlang bekend om zijn heel strenge verbeterstijl. De vraag van veel studenten is dus vooral wat een verandering van docent gaat betekenen voor hun slaagkansen. Mijn voorspelling is dat er wellicht wel een nieuwe wind zal beginnen waaien, maar dat de slaagpercentages niet fundamenteel gaan veranderen. Veranderingen die studenten ten goede zouden kunnen komen zijn onder andere:

  • de materie beter/anders uitleggen
  • statistische software veel vroeger in de reeks introduceren
  • focus op inzicht meer dan op notatiewijze en wiskundige rigor

Al die aspecten gaan helaas niets afdoen aan het feit dat de richting psychologie in de ogen van de faculteit te populair is. Er zijn te veel studenten in verhouding tot het verwachte aantal plaatsen op de arbeidsmarkt, dus wordt er sterk geschift in de eerste jaren. Prof. Van Mechelen is de afgelopen jaren bijna de verpersoonlijking van dit fenomeen geworden, maar ook zonder hem gaat de faculteit nog altijd veel studenten naar huis willen sturen. De vraag zal vooral zijn of ze dat in de eerste plaats via de vakken statistiek willen blijven doen, of dat ze de moeilijkheidsgraad van alle andere vakken gaan optrekken.