Formularium

Ook al mag je geen formularium meenemen naar het examen van statistiek 1, toch is het een goed idee om er zo snel mogelijk zelf één te maken. De formules in de cursus staan te veel verspeid en niet altijd even duidelijk aangegeven tussen de rest van de tekst. Op die manier duurt het lang om de juiste formule te vinden en kan je niet het maximale uit de contactmomenten halen.

Een goed formularium is zelfgemaakt, handgeschreven, gepersonaliseerd, gestructureerd en geversioneerd.

Zelfgemaakt

Er circuleren genoeg formularia van andere studenten zodat je waarschijnlijk niet echt de nood voelt om er zelf één op te stellen. Diegenen die ik gezien heb blinken helaas niet uit in correctheid en volledigheid. Los daarvan is het een heel goede oefening om zelf aan de slag te gaan. Als je aandacht besteedt aan alle onderstaande aspecten, is het opstellen een enorm leerrijke activiteit. Achteraf is de kans klein dat je nog echt zal moeten blokken om de formules van buiten te kennen. Als je er genoeg mee bezig bent geweest, zitten ze automatisch in je geheugen.

The summary is not for you to read, it is for you to write.

Handgeschreven

Over geheugen gesproken, als goede psychologen weten we dat we gemakkelijker notities onthouden die we met de hand uitgeschreven hebben dan notities die we getypt hebben (bron). Wiskundige formules uittypen op een computer gaat sowieso niet erg vlot zonder gespecialiseerde software, dus die tijd kan je waarschijnlijk nuttiger besteden.

Gepersonaliseerd

Een andere reden waarom je best niet gewoon een bestaand formularium overneemt, is omdat je een formularium kan personaliseren. Je kan bijvoorbeeld extra formules in het kader van ontbrekende voorkennis opnemen, maar niet iedereen heeft het even moeilijk met elk stuk voorkennis. Voor sommigen zitten de formules rond logaritmes heel ver weg, en voor anderen zijn ze te vanzelfsprekend om neer te schrijven. Hetzelfde geldt voor de inhoud van de cursus zelf: na een tijdje ga je de formules rond gemiddeldes niet meer moeten opnemen omdat je die al lang vanbuiten kent.

Gestructureerd

Een andere manier van personaliseren is het aanbrengen van een structuur die voor jou logisch is. Bijna iedereen maakt een chronologisch formularium waarbij ze gewoon de formules oplijsten in dezelfde volgorde als ze in de cursus voorkomen. Op deze website vind je daar voorbeelden van. Iedereen die een klein beetje heeft opgelet bij statistiek 1, weet nochtans wel dat er heel wat symmetrieën in die cursus te vinden zijn tussen het beschrijvende en inductieve luik. Een goed formularium is rond diezelfde symmetrieën gestructureerd. Binnen beschrijvende statistiek kan je formules vaak nog verder opdelen in een deel rond frequenties en een deel rond proporties. Bij inductieve statistiek is de meest relevante opdeling dan weer eerder discreet tegenover continu. Zo krijg je twee tot vier kolommen waarin per rij de formules sterk gerelateerd zijn. Voorbeeld:

Beschrijvend Inductief
Beschrijvend (frequenties) Beschrijvend (proporties) Inductief (discreet) Inductief (continu)

Zo zie je in één oogopslag waar de gelijkenissen zitten, en waar de verschilpuntjes. Sommige formules hebben helemaal geen tegenhanger. Dan kan je je de vraag stellen of de professor die formules gewoon vergeten is, of dat het effectief niet mogelijk is om de vertaalslag te maken. Beide situaties komen regelmatig voor in statistiek 1. Die soort vragen (en de antwoorden daarop) geven je een dieper inzicht in de leerstof.

Geversioneerd

Een perfect formularium maken dat aan al deze regels voldoet is niet eenvoudig. Ik zit op dit moment aan versie 80 van mijn formularium, dus ga er niet van uit dat je dit van de eerste keer goed zal hebben. Met Tipp-Ex geraak je al een eind, maar af en toe ga je toch helemaal opnieuw moeten beginnen. Meerdere versies maken is dus best veel werk, maar het is een goede tijdsinvestering.