Moeilijkheidsgraden statistiekvakken

Statistiek 1 is doorgaans het allereerste examen dat eerstejaarsstudenten uit de Bachelor Psychologie aan de KU Leuven moeten afleggen. Voor velen zal het tegelijk ook het moeilijkste vak uit de hele bacheloropleiding zijn. Laat je dus niet ontmoedigen als dit examen niet van de eerste keer vlot verloopt. De kans is groot dat de examens van andere vakken een pak beter meevallen.

Statistiek 1 is - zoals de naam al aangeeft - het eerste vak in een lange rij statistiek en methodologievakken. Ook hier geldt de vuistregel dat statistiek 1 het moeilijkste vak is uit deze reeks. Het is dus niet zo dat statistiek 2, 3 en 4 totaal onhaalbaar zijn als je al heel veel moeite hebt met statistiek 1. Anders bekeken: als je slaagt voor statistiek 1, dan zullen alle andere vakken ook wel lukken en is je diploma virtueel binnen.

De essentie staat hieronder samengevat in een grafiek. De moeilijkheidsgraad wordt weergegeven op een schaal van 0 (gemakkelijkste vak) tot 10 (moeilijkste vak van de opleiding). Natuurlijk is het wat kort door de bocht om de moeilijkheidsgraden op deze manier te kwantificeren, maar het geeft je toch een ruw idee van wat je mag verwachten. Dit is niet enkel hoe ik de examens heb aangevoeld, maar ook wat ik van een meerderheid van medestudenten heb gehoord. Er zijn altijd wel studenten te vinden die bijvoorbeeld statistiek 2 moeilijker vinden dan statistiek 1, maar zo zijn er niet veel.

Sommige studenten beweren dat het herexamen altijd (veel) moeilijker is dan het examen in eerste zittijd. Op basis van de reconstructies die ik gezien heb, geloof ik niet echt in die regel. Het ene examen is al wat makkelijker dan het andere, maar ik zie geen duidelijke trend.

In [2]:
import matplotlib.pyplot as plt

x = ['gem. Ψ vak', 'stat 1', 'stat 2', 'stat 3', 'stat 4', 'stat 5']
y = [5, 10, 8, 4, 7, 5]
fig, ax = plt.subplots(1, 1)
ax.bar(x, y)
ax.set_ylim([0, 11])
ax.set_ylabel('subjectieve moeilijkheidsgraad');
No description has been provided for this image