Inhoudstafel statistiek 1

Het is voor elke cursus de moeite waard om de inhoudstafel grondig te bestuderen. Het is namelijk de kapstok waar alles aan ophangt. Het geeft je ook de mogelijkheid om je vlot te orienteren als je de draad ergens halverwege even kwijt bent. Sommige studenten leren ze zelfs helemaal vanbuiten voor ze naar een examen trekken.

Voor statistiek 1 in het bijzonder is het interessant om er nog wat extra aandacht aan te besteden. We weten bijvoorbeeld dat bepaalde aspecten van deel 1 terugkomen in deel 2. Als je een overzicht maakt, zie je pas echt hoe uitgesproken de symmetrie is.

Overzicht inhoud statistiek 1

Figuur 1: Overzicht inhoud statistiek 1

Eens je de symmetrie in kaart gebracht hebt, wordt het interessant om te kijken waar de gelijkenissen ophouden. Zo heeft deel twee over inductieve statistiek een discreet en een continu luik. In deel één over beschrijvende statistiek wordt daar niet met zoveel woorden over gesproken, maar in de praktijk zijn alle formules discreet. Hoe zit het dan met de continue aspecten van beschrijvende statistiek?

Verder merk je dat bepaalde aspecten van deel één niet meer terugkomen in deel twee. Optimale voorspelling wordt niet meer behandeld. Dat wordt in statistiek 4 in geuren en kleuren uitgelegd. Multivariate inductieve statistiek wordt ook niet meer besproken.

Zie ook hoofd- en bijzaken.